Kasza gryczana to moja ulubiona kasza. Robię ją w różnych wersjach, a dziś w wersji zapiekanej.
-30 dkg kaszy gryczanej palonej, 30dkg pieczarek
- kminek, pieprz, sól, oliwa, masło
W- 2 szklanki zimnej wody z 1 łyżeczką soli
D- kropimy sokiem z cytryny
O- wstawiamy na gaz, zagotowujemy; wsypujemy kaszę, mieszamy, zagotowujemy, zmniejszmy ogień do minimum i czekamy, aż kasza wchłonie połowę wody (ok 10 min)
Z- gdy kasza wchłonie połowę wody dodaje potarte na tarce z dużymi otworami pieczarki oraz 1 łyżeczkę kminku
M- szczyptę pieprzu
Zagotowujemy, zmniejszamy na malutki płomień na ok. 10 minut, by kasza wchłonęła całą wodę.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy kaszę z pieczarkami, przykrywamy folią, wstawiamy do piekarnika na 1/2 godziny na 180C
Do tego polecam sos warzywny oraz brukselkę z masłem i prażonym sezamem:)
IZARAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz