GOŁĄBKI PO PEKIŃSKU

czyli wege farsz w liściach kapusty pekińskiej...


          Uwielbiam gołąbki, szczególnie z kaszą jęczmienną i wędzonym tofu. Dziś przepis na takie cudo wraz z dodatkami takimi jak- ziemniaczki z rozmarynem i sos pomidorowy, który bije wszelkie rekordy smaczności!!: 

GOŁĄBKI
Składniki: kapusta pekińska, ryż razowy lub kasza jęczmienna, soczewica, natka pietruszki, lubczyk, cebula, majeranek, pieprz ziołowy, kozieradka, sól, pieprz, sos sojowy
    1.
O- do wrzącej wody
Z- wlewamy łyżkę oliwy
M- i wkładamy po kilka liści kapusty pekińskiej
Gotujemy pod przykryciem, aż liście zmiękną, ale nie tyle, by się rozrywały.

2.
O- do 2 szklanek wrzątku
Z- wsypujemy 1 szklankę soczewicy, zagotowujemy, przez kilka minut gotujemy na mocnym ogniu, po tym czasie płomień zmniejszamy, zbieramy szumowiny
M- dodajemy obrany ząbek czosnku, odrobinę pieprzu
I gotujemy tak długo, aż soczewica będzie miękka. Jeśli wody w trakcie gotowania zabraknie można wlać jej odrobinę, ale zimnej (W).
Na kilka minut przed końcem gotowania dodać łyżeczkę soli (W)


3.
O- stawiamy garnek na ogień
Z- łyżkę sklarowanego masła (ghee) lub oliwy lekko rozgrzewamy
M- wsypujemy szklankę ryżu lub kaszy jęczmiennej oraz kawałek świeżego imbiru,  chwilę prażymy
W- wlewamy tyle wody, by pokrywała ryż minimum 1 cm nad nim (lub wlewamy 2 i ½ szklanki wody dla ryżu, 2 szklanki dla kaszy), przez kilka minut gotujemy na mocnym ogniu, po tym czasie płomień zmniejszamy, solimy łyżeczką soli, przykrywamy i gotujemy 1 godzinę ryż, kaszę 40 minut. Jeśli wody w trakcie gotowania zabraknie można wlać jej odrobinę, ale zimnej (W).


4.
O- stawiamy patelnię na ogień
Z- łyżkę sklarowanego masła (ghee) lub oliwy lekko rozgrzewamy
M- wsypujemy pokrojone w kostkę 2 cebule
Dusimy pod przykryciem do miękkości, wtedy też cebula przejdzie do smaku słodkiego- Z


5.
Do miski wrzucamy ryż (kaszę) i soczewicę, oba składniki cykl gotowania miały zakończone na Wodzie, więc kolejne będziemy dodawać zaczynając od W lub D
W- wlewamy kilka łyżek sosu sojowego
D- dodajemy pół pęczka pokrojonej natki pietruszki
O- pół łyżeczki kozieradki i pół łyżeczki lubczyku (niekoniecznie) oraz łyżkę majeranku
Z- uduszoną cebulę
M- świeżo zmielony pieprz
W- sól do smaku
Wszystko mieszamy. Można też w Przemianie O dodać kawałek pokrojonego w kostkę wędzonego sera tofu. Smak się troszkę zmieni, ja takie gołąbki z tofu uwielbiam!
Teraz kopiastą łyżkę farszu należy ułożyć na liściu kapusty.




Zwinąć, i układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą.






Na górę położyć pozostałe  liście, polać je pół szklanki wody z gotowania kapusty.




Wstawić gołąbki do piekarnika i piec tyle czasu, ile będą się piekły ziemniaczki:


PIECZONE ZIEMNIACZKI Z ROZMARYNEM

Składniki: 3 duże ziemniaki na osobę, pieprz, czosnek, sól, rozmaryn, cytryna
Wszystkie ziemniaki dobrze wyszorować i bez obierania pokroju na ćwiartki.

Z- blachę wysmarować ghee lub oliwą, wysypać na to ziemniaki
M- posypać pieprzem i pokrojonym w dużą kostkę czosnkiem (ilość dowolna, ale uwaga osoby przegrzane- lepiej piec te ziemniaki bez czosnku!)
W- posypać solą
D- pokropić kilkoma kroplami cytryny
O- posypać rozmarynem- ilość dowolna, choć nie trzeba go za dużo sypać, bo ma silny aromat. Kto nie lubi rozmarynu może go zastąpić tymiankiem lub/i majerankiem.

Wszystko wymieszać, najlepiej rękoma, ułożyć wszystko równiutko i wstawić do ciepłego piekarnika, piec 180°C ok. godziny.

Do całego dania pasuje SOS.



Mam nadzieję, że taki zestaw i wam będzie smakował!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz