RACUCHY-JABŁUCHY



Jest już sezon na jabłka, więc pora coś z nimi zrobić...:)






SKŁADNIKI:

- 2 jajka
- 3 dkg drożdży
- 1/2 l kefiru
- 1 szklanka mąki, najlepiej razowej orkiszowej, może być też razowa pszenna pomieszana z białą, jeśli nie lubicie w 100% razowych smakołyków:)
- oliwa do smażenia
- szczypta imbiru, kurkumy, soli
- jabłka, jakie akurat macie w posiadaniu- kwaśne są w D, a słodkie w Z

Z- jajka rozbełtać w misce
M- dodać szczyptę imbiru
W- sól
D- kefir i drożdże oraz mąkę
wszystko wymieszać (zmiksować), jeśli ciasto będzie za rzadkie (powinno być bardzo gęste, by pozostało na jabłku) dodać więcej mąki.
O- i jeszcze szczyptę kurkumy
Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny, żeby ciasto zaczęło rosnąć
O- postawić patelnię na gaz
Z- wlać oliwę
Z- jabłka pokroić w plastry, maczać w cieście i kłaść na rozgrzaną oliwę
smażyć na złoto z każdej strony po kilka minut, odsączyć na papierowym ręczniku
 



Ja w domu serwuję te racuchy z cynamonowym jogurtem:
D- do 1/2 litrowego jogurtu
O- dodaję szczyptę kurkumy i/lub kakao
Z- 2 płaskie łyżki miodu
M- 1 łyżka cynamonu (należy i do Z i do M)
W- oraz szczypta soli
Wszystko wymieszać i podawać:)





 

 Smacznego!

IZARAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz