Dobre do czerwonego barszczu lub na przegryzkę.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 2dkg drożdży
- szklanka wody
- 1 i 1/2 szklanki mąki razowej
- 3 łyżki masła stopionego
- szczypta kurkumy
- sól do smaku
D- dodać drożdże
Wymieszać je aż do rozpuszczenia
D- dodać mąkę
O- kurkumę
Z- masło
Wszystko mieszamy, wyrabiamy tak, by ciasto było nie za miękkie i nie za mokre. Powinno po kilku minutach wyrabiania odstawać od miski.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. ½ godziny).
FARSZ:
- 1/2 kg pieczarek
- 3 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz, sól, oliwa, sos sojowy
Z- wlewamy oliwę
M- wsypujemy pokrojone w kostkę cebule, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Cebula uduszona staje się Słodka
Z- dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę pieczarki
Dusimy pieczarki ok 15 minut, po tym czasie dodajemy
M- czosnek, majeranek i pieprz
W- sól i sos sojowy
Wszystko mieszamy, wyłączmy ogień, czekamy, aż wystygnie.
Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na grubość 5mm, wykrawamy szklanką krążki, małą łyżeczką nakładamy farsz i zawijamy paszteciki, można brzegi zwilżyć wodą.
Układamy je na blasze do ciasta, czekamy, aż troszkę podrosną, pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku ok 20 min, aż będa rumiane.
Można z tego samego ciasta i farszu zrobić wersję BIG, czyli duży pieróg lub kulebiak:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz