PIECZARKI W SCHOWKU

 
Dobre do czerwonego barszczu lub na przegryzkę.
 
 
 
 Paszteciki i kulebiak:

SKŁADNIKI:

CIASTO:
  • 2dkg drożdży
  • szklanka wody
  • 1 i 1/2 szklanki mąki razowej
  • 3 łyżki masła stopionego
  • szczypta kurkumy
  • sól do smaku
W-  wodę wlać do miski, dodać sól
D- dodać drożdże
Wymieszać je aż do rozpuszczenia
D- dodać  mąkę
O- kurkumę
Z- masło

Wszystko mieszamy, wyrabiamy tak, by ciasto było nie za miękkie i nie za mokre. Powinno po kilku minutach wyrabiania odstawać od miski.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. ½  godziny).


FARSZ:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz, sól, oliwa, sos sojowy
O- stawiamy na gaz patelnię
Z- wlewamy oliwę
M- wsypujemy pokrojone w kostkę cebule, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Cebula uduszona staje się Słodka
Z- dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę pieczarki
Dusimy pieczarki ok 15 minut, po tym czasie dodajemy
M- czosnek, majeranek i pieprz
W- sól i sos sojowy
Wszystko mieszamy, wyłączmy ogień, czekamy, aż wystygnie.

Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na grubość 5mm, wykrawamy szklanką krążki, małą łyżeczką nakładamy farsz i zawijamy paszteciki, można brzegi zwilżyć wodą.
Układamy je na blasze do ciasta, czekamy, aż troszkę podrosną, pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku ok 20 min, aż będa rumiane.



Można z tego samego ciasta i farszu zrobić wersję BIG, czyli duży pieróg lub kulebiak:

 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz