CIECIORKOWE KULECZKI

...czyli gotowane PULPECIKI:)
 
 





SKŁADNIKI:
- 400g ciecierzycy, 1/2 szklani kaszy jaglanej, pęczek cebuli dymki, 2 łyżki mąki kukurydzianej lub 1 jajko, 1/2 cytryny
- sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, 1cm świeżego imbiru, kurkuma, kozieradka

Kaszę jaglaną i ciecierzycę oddzielnie ugotować (ja zawsze gotuję podwójne porcje, by na drugi dzień wykorzystać składniki do innego dania).
Z- oba składniki zmielić w maszynce (po ugotowaniu są w przemianie Ziemi)
M- zmielić dymkę ze szczypiorkiem i imbir
W- mieszaninę mieszać dodają sól do smaku
D- sok z cytryny
O- kozieradka i kurkuma, tak po 1/2 łyżeczki
Z- mąka kukurydziana i/lub jajko

Wszystko dobrze mieszamy.
Formujemy ręcznie kulki wielkości moreli, wrzucamy do wrzątku, gotujemy ok 2 minut.
Dobre również w klasycznym sosie pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz