PĘCZAK Z POMIDORAMI I KWAŚNĄ ŚMIETANĄ

          Danie jest ciekawe w smaku i dość oryginalne.
Gdy częstowałam nią gości na imprezkach, byli mile zaskoczeni, bo kasza jęczmienna używana jest bardziej jako baza do gulaszu czy do popularnej zupy, jaką jest krupnik. Wielu z moich gości dzięki tej zapiekance przekonało się do tej kaszy.




Oto przepis:

SKŁADNIKI:
- 250 g pęczaku lub kaszy jęczmiennej (grubej)
- 500 g pomidorów bez skóry
- 50 g czarnych oliwek bez pestek
- 250 g pokrojonych pieczarek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 100 g tartego żółtego sera, najlepiej cheddara (ja dałam kozi)
- oliwa, sól, pieprz
 


Cała procedura gotowania jest oczywiście wg 5 Przemian:
O- wstawiamy garnek na gaz
Z- dodajemy łyżkę oliwy
M- wsypujemy kaszę
chwilę grzejemy
W- solimy, wlewamy tyle zimnej wody, by nad kaszą była 5 cm warstwa
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości- od 30 do 60 minut, w zależności od grubości kaszy.
Gdy kasza się ugotuję wsypujemy ją do więkdszej miski
W- dodajemy oliwki
D- połowę pomidorów i śmietanę (można też dać jogurt)
O- koperek i połowę sera koziego
Z- pieczarki
M- pieprz
W- dosmaczamy solą
Wymieszać wszystko mieszamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego
D- na górę zapiekanki kładziemy plastry pomidora
O- resztę sera
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚ C, zapiekać ok 1/2 godziny.



Zapiekanka jest lekko kwaśna w smaku, więc polecam do tego słodkie warzywa gotowane na parze lub surówkę z czerwonej kapusty i jabłka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz