OWSIANE TOFUPORY

 Tofu, myślicie że to trudny produkt? Spróbujcie więc tych kotlecików, zdziwicie się:)
 
 
 




SKŁADNIKI:
2 pory lub cebule, 10 łyżek płatków owsianych, kostka naturalnego tofu, 2 ząbki czosnku, sól, zielona pietruszka, kurkuma, pieprz, cytryna, 3 łyżki sosu sojowego, otręby lub zarodki, sezam, oliwa lub ghee

Do miski:
M- wsypać płatki, dodać pieprz
W- sól i sos sojowy
D- kilka kropel cytryny
O- zalać to wszystko taką ilością wrzątku, by przykrył płatki
Odstawić pod przykryciem do nasiąknięcia, minimum 3 godziny, może być na noc

O- stawiamy patelnię na gaz
Z- wlewamy kilka łyżek oliwy
M- wrzucamy drobno pokrojony por lub cebulę, szklimy, warzywa te po zeszkleniu przechodzą do Ziemi
Z- dodać tofu starty na grubej tarce, chwilę poddusić

Do płatków, które zakończyliśmy na Ogniu dodać 
Z- przyduszoną cebulę z tofu, wymieszać,
M- dodać roztarty czosnek
W- odrobinę soli
D- pokrojoną zielona pietruszkę
O- szczyptę kurkumy

Formować małe krokiety, obtaczać w D-otrębach (zarodkach) z O- odrobiną kurkumy i Z-sezamem

Smażyć na oliwie lub w upiec piekarniku.
 


Do tego polecam gulasze warzywne, kiszonki, kaszę gryczaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz