Orkisz jest starą odmiana pszenicy, ma o wiele mniej glutenu i więcej składników odżywczych niż dzisiejsza pszenica.
GOŁĄBKI PO PEKIŃSKU
czyli wege farsz w liściach kapusty pekińskiej...
Uwielbiam gołąbki, szczególnie z
kaszą jęczmienną i wędzonym tofu. Dziś przepis na takie cudo wraz z
dodatkami takimi jak- ziemniaczki z rozmarynem i sos pomidorowy, który
bije wszelkie rekordy smaczności!!:
GROCH NA CHLEBIE
Właśnie robiłam porządki w kuchni
i znalazłam w papierowej torebce kupiony miesiąc temu w Krakowie groch zielony w połówkach.
I tak pomyślałam...może zrobić z niego pastę? I
zrobiłam!
ROZGRZEWAJĄCA OWSIANKA
Zrobiło się troszkę chłodno i
zaraz dopadły mnie przyjaciółki, koleżanki i znajome: Iza!!! Przepis na
owsiankę dawaj, bo zamarzamy!!!
W takim razie proszę bardzo:
PĘCZAK Z POMIDORAMI I KWAŚNĄ ŚMIETANĄ
Danie jest ciekawe w smaku i dość oryginalne.
Gdy
częstowałam nią gości na imprezkach, byli mile zaskoczeni, bo kasza
jęczmienna używana jest bardziej jako baza do gulaszu czy do popularnej
zupy, jaką jest krupnik. Wielu z moich gości dzięki tej zapiekance
przekonało się do tej kaszy.BAKŁAŻAN – BAŁKAŻAN!
Dziś zajrzałam do mojego zeszytu z
przepisami. Mam go jakieś 20 lat (był raz przepisywany). Na trzeciej
stronie mam przepis na zapiekankę z bakłażana z notatką, że spożywana z
bagietką jest super!
FRITTATA Z CUKINIĄ
Co zrobić z reszką makaronu i walającą się od kilku dni po lodówce cukinią? Ano Frittatę, czyli omlet z tym, co akurat mamy pod ręką:)
GRYCZANKA Z PIECA
Kasza gryczana to moja ulubiona kasza. Robię ją w różnych wersjach, a dziś w wersji zapiekanej.
Subskrybuj:
Posty (Atom)