SKIEŁKOWANY CHLEB ORKISZOWY

  Orkisz jest starą odmiana pszenicy, ma o wiele mniej glutenu i więcej składników odżywczych niż dzisiejsza pszenica. 

 

GROCH NA CHLEBIE

          Właśnie robiłam porządki w kuchni i znalazłam w papierowej torebce kupiony miesiąc temu w Krakowie groch zielony w połówkach.
I tak pomyślałam...może zrobić z niego pastę? I zrobiłam!







ROZGRZEWAJĄCA OWSIANKA

            Zrobiło się troszkę chłodno i zaraz dopadły mnie przyjaciółki, koleżanki i znajome: Iza!!! Przepis na owsiankę dawaj, bo zamarzamy!!! W takim razie proszę bardzo:



PĘCZAK Z POMIDORAMI I KWAŚNĄ ŚMIETANĄ

          Danie jest ciekawe w smaku i dość oryginalne.
Gdy częstowałam nią gości na imprezkach, byli mile zaskoczeni, bo kasza jęczmienna używana jest bardziej jako baza do gulaszu czy do popularnej zupy, jaką jest krupnik. Wielu z moich gości dzięki tej zapiekance przekonało się do tej kaszy.



RACUCHY-JABŁUCHY



Jest już sezon na jabłka, więc pora coś z nimi zrobić...:)




BAKŁAŻAN – BAŁKAŻAN!



          Dziś zajrzałam do mojego zeszytu z przepisami. Mam go jakieś 20 lat (był raz przepisywany). Na trzeciej stronie mam przepis na zapiekankę z bakłażana z notatką, że spożywana z bagietką jest super!

 

FRITTATA Z CUKINIĄ


    Co zrobić z reszką makaronu i walającą się od kilku dni po lodówce cukinią? Ano Frittatę, czyli omlet z tym, co akurat mamy pod ręką:)

 




GRYCZANKA Z PIECA


           Kasza gryczana to moja ulubiona kasza. Robię ją w różnych wersjach, a dziś w wersji zapiekanej.



 

PIECZONKA Z ORKISZU



           Orkisz, cóż za smaczne, pożywne zboże...:)