TORTILLE


          A oto przepis – na tortille, które pierwszy raz zrobiłam tuż po dostaniu mojej pierwszej wegetariańskiej książki KUCHNIA WEGETARIAŃSKA Sarah Brown , z której ten przepis pochodzi.             Nigdy wcześniej nie jadłam tortilli ani czerwonej fasoli, która na tamte czasy (lata wczesno-dziewięćdziesiąte) nie była tak łatwo osiągalna. W przepisie jest kminek indyjski (kumin), wtedy do kupienie tylko od ludzi, którzy przyjeżdżali z Indii oraz kolendra, którą, o dziwo, kupiłam w zielarskim sklepie. Mąkę kukurydzianą przywiozła mi znajoma z Czech.

          Tortille okazały się…niesamowicie pyszne…. i od tamtej pory są naszym rodzinnym, ulubionym daniem, choć nie tylko rodzinnym, bo nowych znajomych, których zapraszamy do nas na kolację, zazwyczaj częstuję właśnie tortillami. Jak na razie wszystkim zaproszonym gościom tortilla tak zasmakowała, że często wspominają jej smak.




          
Tradycyjne meksykańskie naleśniki z mąki kukurydzianej, tutaj zmieszanej z pszenną razową. Z nadzieniem z fasoli są smaczne i bardzo pożywne.
 
 
Składniki na 12 tortilli:

Nadzienie z fasoli:
- 350g moczonej przez noc czerwonej fasoli
- 3 łyżki oleju
- 1 duża pokrojona cebula
- 3 roztarte ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kminku indyjskiego (lub zwykłego)
- ¼ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 oczyszczona i drobno pokrojona papryka
- pieprz

Tortille:
- 300 ml wody
- 40g masła
- 100g mąki kukurydzianej
- 175g drobnej razowej mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli

 




Cała procedura gotowania jest oczywiście wg 5 Przemian:

Namoczoną fasolę kilka razy wypłukać pod bieżącą wodą,
W- wlać świeżą, można dać odrobinę glonów, będzie lepiej strawna
D- kilka kropel cytryny
O- postawić na gaz, zagotować, zebrać szumowiny, gotować na dużym ogniu 10 minut, po czym zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 40-50 minut, aż fasola będzie miękka. Odcedzić i przetrzeć

O- patelnia na gaz
Z- wlać olej
M- wrzucić cebulę, zeszklić- taka cebula wraca do Ziemi
Z- dodać paprykę, poddusić pod przykryciem 5-8 minut; dodać kumin, przetartą fasolę
M- kolendrę, czosnek, pieprz
W- sól

Podgrzać, trzymać w cieple.

PRZYGOTOWANIE TORTILLI:

W- sól i wodę wlać do garnka
D- dodać kilka kropel cytryny
O- wstawić na gaz, zagotować
Z- dodać masło i mąkę kukurydzianą, mieszać, zagotować, gotować pod przykryciem 5 minut. Wystudzić.
 

D- pszenną mąkę wysypać na stolnicę
O- wlać kilka łyżek ciepłej wody
Z- dodać wystudzoną kukurydziankę
 

Zagnieść miękkie ciasto. 



Podzielić na 12 kawałków, z których uformować kulki. Każdą rozwałkować na placek o średnicy 15-18 cm.
 

O- patelnia na gaz
Z- kłaść placki na suchą patelnię, ogrzewać na średnim ogniu 2-3 minuty z każdej strony, aż powstaną ciemne plamy.

Na każdy placek nałożyć łyżkę nadzienia i złożyć go na pół.

Danie to podaję z dipem jogurtowo-czosnkowy, kiełkami rzodkiewki i pomidorkiem.



4 komentarze: